טופס יצירת קשר
בית אבות חס וחלילה - סיפור מהחיים
מאת רינה גרטן, סיפור אישי מהחיים
אמא השביעה אותי לא פעם – "אותי לעולם אל תיקחי לבית האבות!"
כבת אוהבת, כיבוד רצונה היה ערך מקודש בעיניי ולכן מילאתי את בקשתה, זאת למרות שבעיניי הנסיבות הצדיקו מעבר לבית אבות.
בדיעבד, אני מצטערת כי נהגתי כך, אני מצטערת שכיבדתי את בקשתה, רצה הגורל, ולאחר שנים שאמא גרה בביתה לבדה (בסיוע של מטפל של חברת סיעוד ולאחר מכן עובד זר), אמא נפלה לצערי שברה את צוואר הירך ועברה לבית אבות.
כשבוע לאחר שאמא עברה לסביבה המוגנת (בית אבות) הבלתי יאמן קרה – היא הייתה מאושרת וכך גם אני. למעט הרגשה מכבידה ומטרידה שמלווה אותי עד עצם היום הזה – כמה חבל שלא עשיתי את זה קודם, שנים קודם!
כאשר העמקתי וחקרתי בנושא גיליתי עובדות מפתיעות – רוב דיירי בתי אבות בדומה לאמא, לא רצו ואף התנגדו נמרצות למעבר לשם. ניתן בהחלט להבין את נקודת מבטם. עצם המילה "בית אבות" מעבירה פחד וחלחלה, לא פחות. גם כיום, הדימויים של המושג "בית אבות" או "מעבר לבית אבות" הם רובם ככולם שליליים וכוללים בין היתר מעבר למוסד טוטאליטרי, סביבה קשה ומדכאת, איבוד החירות ולא עלינו – תחנה אחרונה וכרטיס לכיוון אחד.
ועדיין לא דיברנו על ההיבטים הכספיים, העלות הגבוהה הכרוכה בשהייה בבית האבות ביחס לבית. וראה הפלא ופלא – אותם אלה שהתנגדו נחרצות למעבר, אחרי שניתנה להם האפשרות לטעום ולחוות את עולם בית האבות, במרבית המקרים ראיית עולמם השתנתה מקצה אל קצה ואל סביבתם הקודמת (הבית) לא רצו לחזור!
נשאלת השאלה: כיצד ניתן לחולל את השינוי ולעשותו בזמן המתאים?
יש להבין, ככלל הבית הוא אכן הסביבה הטבעית והראויה לאמא או לאבא. יחד עם זאת, בתנאים מסויימים, הבית חדל להיות הסביבה המועדפת. במקרים קיצוניים הבית הופך למקום מועד לפורענות ולפעמים מדובר בסכנת חיים ודיני נפשות.
במצב זה בית האבות הוא האמצעי הטוב ביותר להענקת איכות טיפול וחשוב מכך, איכות חיים מירבית להורים. לבית אבות יש משאבים רבים ויכולות מוכחות והוא פועל במטרה אחת בלבד – להעצים את איכות החיים של הורינו, באותה נקודת זמן שמטרה זו אינה מושגת עוד בבית. טוב גם לדעת כי לעתים ניתן לממן שהייה בבית אבות בעלות פחותה מזו שבבית.
הסיבות למעבר יכולות לנבוע מסיבות פיזיולוגיות, חברתיות, ביטחון אישי או שילוב שלהם. בבית האבות קיימות מספר מערכות הפועלות בסינכרוניזציה, וזאת כאמור במטרה לתת ערך מוסף משמעותי להורינו.
מערכות אלו כוללות : רפואה, סיעוד, מלונאות ושירותים חברתיים-תרבותיים. מערכות אנושיות אלו כוללות בין היתר: רופאים, אחיות, מטפלות, עובדים סוציאליים, דיאטניות, פיזיוטרפיסטים, מרפאים בעיסוק ועוד ועוד.
כיצד נגרום לשינוי? וחשוב מכך, כיצד נעשה זאת בזמן?
כאמור, ההתנגדות לתהליך היא צפויה, גורפת ואפיינה את מרבית אלו שגרים ונהנים היום משירותי בתי אבות. מודל מוכח ומנצח הוא כדלקמן: אין לדבר על מעבר, אין לדבר על החלטה לטווח הארוך. יש לדבר על תקופת נסיון, החלמה, הבראה.
מודל מוצלח תמיד כולל בתוכו אפשרות לחזרה הביתה בכל עת!
ניסיון לשכנע את אמא או אבא לעבור או ניסיון/מאמץ להראות כי מאזן עלות תועלת נוטה לטובת בית האבות עתיד ברוב המקרים להיכשל וחמור מכך, לגרום לפחד ולנזק שהוא לעיתים בלתי הפיך.
באם נשכיל ונמצא בית אבות מתאים לאמא בזמן היתרונות הם רבים ומסתכמים כאמור בהענקת חיים טובים יותר להורינו ולכלל משפחתינו.
סיכום – בניגוד למציאות של שנים עברו, הקונספט של "נשארים בבית בכל מחיר" אינו תקף יותר. כיום, יש אלטרנטיבה - מתהליך (פשוט למדי) של מעבר מתוכנן ומושכל נהנה אנו וילדינו, ובראש ובראשונה הורינו היקרים לנו כל כך.
מוזמנים לדבר עם צוות "ברבן" לפרטים נוספים לבחירת בית אבות בצורה נכונה ומתאימה במיוחד למבוגר: 1-800-33-33-53