דיור מוגן נתפס כפתרון מגורים חכם, המאפשר לאוכלוסיית גיל הזהב ליהנות משני העולמות גם יחד.
מחד גיסא, יש באפשרותם לשמור על רמת חיים גבוהה וקבועה, לנהל חיי חברה ותרבות עשירים, ולהיות עצמאיים. מאידך גיסא, הם נהנים מסביבה בטוחה ומוגנת, המעניקה להם מערכת של שירותי בריאות, סיעוד ושירותים נוספים העונים על צרכיהם, וכל זאת תחת קורת גג אחת.
בישראל, קיים היצע רחב של פתרונות דיור המיועדים לבני גיל הזהב. עובדה, המקשה על תהליך הבחירה בפתרון דיור מוגן מתאים.
אם גם אתם מתקשים להבדיל בין דיור מוגן אחד למשנהו, ותוהים כיצד ניתן לבחור נכונה את הסביבה המתאימה, במאמר הבא נעניק לכם את כל המידע, הפרמטרים והכללים הנחוצים לכם, למען בחירה נכונה של דיור מוגן.
בטרם נציין את הכללים לבחירת פתרון דיור מוגן מושלם עבור בני גיל הזהב, תחילה, נרצה להבין את מהות המושג – דיור מוגן.
ובכן, דיור מוגן הוא בראש ובראשונה, מוצר כלכלי.
מוצר, המטיב לענות על צרכיהם הגוברים של חתך אוכלוסיה ספציפי, המבקש להוסיף לחייו מימד של איכות, בריאות והנאה. התכלית העומדת מאחורי הרעיון של דיור מוגן, היא שימור איכות חייהם של בני גיל הזהב.
לרוב, ההחלטה על מעבר לסביבת מגורים מוגנת ובטוחה יותר, מגיעה כאשר הבית כבר לא נתפס כסביבת המגורים האופטימאלית לצרכינו. המעבר אל דיור מוגן, מסתמן כפתרון מגורים איכותי, שיש ביכולתו להעניק לבני גיל הזהב רמת חיים גבוהה ונוחה, חיי חברה פוריים, פנאי עשיר ומלא תוכן, ואפילו סתם
" שאיפה לפינוק או כמובן הרצון להימצא תחת השגחה וטיפול בריאותי/רפואי".
אנשים רבים המגיעים להחלטה כי יש ברצונם לעבור מביתם אל דיור מוגן מתקשים להחליט מבין כלל האופציות הקיימות. על מנת להפיג את ההתלבטויות ולסייע לכם בהחלטה, יוצגו בפניכם כללי הבחירה לפתרון דיור מוגן מתאים.
הכללים לבחירת דיור מוגן
כיצד תדעו מהו העיתוי הנכון למעבר ?
יש התופסים את המעבר לבית מוגן כאל צעד ה"אל חזור", ולכן מתייחסים אליו בכובד ראש, אולם תמיד כדאי לזכור כי עדיף מוקדם מאשר מאוחר. חישבו תמיד על העובדה כי דיור מוגן מאפשר לכם לקיים חיים עצמאיים וחיי חברה פוריים לצד האפשרות ליהנות ממגוון שירותי בריאות והעשרה, שלא תוכלו לקבל בביתכם.
אילו פרמטרים כדאי לבחון בעת בחירת סביבת דיור מתאימה ?
אזור גיאוגרפי - עליכם לבחור את סביבת המגורים המועדפת עליכם – דיור מוגן בסביבה אורבאנית או שמא בסביבה כפרית?
מבנה פיזי של יחידת הדיור - מהו גודלה של יחידת הדיור, האם היא מרוהטת ומאובזרת או שמא לא.
פרמטרים אלו כמובן מעידים על איכות החיים בסביבה מוגנת.
מערך השירותים - אחד הפרמטרים, שיש לבחון בדקדקנות הוא הדגש הניתן על פיתוח והעשרת חיי החברה והתרבות בקרב אוכלוסיית הדיור המוגן.
יש לבחון האם היא מגוונת דיה ? האם היא עונה על שאיפות הדיירים? בנוסף, יש לבחון אילו שירותים משלימים קיימים ? החל משירותים מלונאיים וכלה בשירותים הרפואיים הקיימים,
כמו גם מערך התמיכה וההגנה המקיפה הניתנת לדיירים.
שכן זוהי הנגזרת המהותית שמעניקה סביבת הדיור, העונה לשם דיור מוגן.
רמת האוטונומיה - כמובן יש לייחס משמעות גבוהה ליכולת לנהל אורח חיים עצמאי זאת כמובן ביחס לרמת העצמאות המוגבלת הניתנת לדיירי בית אבות.
ככלל, כל מה שרציתם לעשות בבית תוכלו לעשות בדיור המוגן. יחד עם זאת, כמו בכל מקום ציבורי, קיימים נהלים שתכליתם לספק את טובת הדיירים ככלל, ובפרט את שמירת החופש והפרטיות של הדייר.
כיצד לבחור בהסדר הכספי הנכון ביותר עבורכם ?
אין ספק כי ההיבט הכלכלי, הוא אחד מן הפרמטרים העקרוניים בעת בחירת פתרון דיור מוגן הולם, שכן תקציב גדול או קטן, בהכרח עשוי לקבוע את איכות החיים ומגוון השירותים שיעמדו לרשות הדיירים.
על פי רוב, ישנם שלושה מסלולי תשלום עיקריים של דיור מוגן:
שיטת פיקדון - הלקוח קונה את זכות השימוש/מגורים בדיור המוגן תמורת סכום חד פעמי. סכום זה נשחק באחוז מסוים בכל שנה למשך כמה שנים. בנוסף, קיים תשלום חודשי או דמי אחזקה בדומה אם תרצו לדמי "ועד בית" בבית משותף.
הערה- משתנים אלו כשמם כן הם, שונים מבית לבית ונתונים גם לשינוי במו"מ עם הנהלת הבית.
שיטת השכירות החודשית - מאפשרת גמישות מקסימאלית לדייר. אין דמי כניסה/פיקדון ואין מחויבות: כל שנדרש הוא תשלום דמי שכירות מידי חודש.
שיטת הפיקדון המופחת - מהווה איזון בין שיטת הפיקדון לשכירות חודשית. סכום הפיקדון קטן מצד אחד ומצד שני דמי אחזקה גבוהים מעט יותר.
ושוב - ניתן ויש מקום ליצירתיות על ידי שני הצדדים ביצירת נוסחה שתתאים לכולם.
טיפים לבחירת דיור מוגן - CHECKLIST
באופן כללי, בבדיקת דיור מוגן, עלינו לבדוק האם פתרון המגורים עונה על עיקר המטרות והציפיות שהצבנו בפנינו. מומלץ מאוד לאמת זאת במפגש ראשוני חטוף עם סביבת המגורים האמורה. הרגישו את המקום, את האווירה שמשדרים הבית ודייריו. שכן, רושם ראשוני באם הוא חיובי מהווה מרכיב חשוב בבחירת סביבת הדיור, המוביל לבדיקת מכלול המערכות המוצעות לדיירי הבית.
בין היתר, יש לבדוק מרכיבים כגון:
שירותים מלונאיים - המבנה עצמו, שטחים ציבוריים ופתוחים, נגישות אל המקום ובתוך המקום, איכות הדירה, גימורה, מסעדת הבית - טיב האוכל והשירות.
שירותים רפואיים/סיעודיים - האם יש רפואה מקצועית ובית מרקחת. האם יש סיוע במקרה ויש ירידה תפקודית.
כמו כן, יש לבדוק את מוניטין הבית, הנהלתו והרכב הצוות המקצועי.
יש לשוחח עם לקוחות הבית - דיירים ובני משפחותיהם. ולהתרשם מניסיונם האישי, בכל הנושאים שהוזכרו לעיל.
לסיכום, המעבר אל דיור מוגן הוא צעד הדורש תכנון, מחשבה, השקעה וסבלנות. אם ברצונכם למצוא את פתרון המגורים המושלם עבור יקיריכם, אנו בחברת ברבן נשמח לעמוד לשירותכם, ולספק לכם ייעוץ מקצועי באשר לבחירת סביבת הדיור המוגן המתאימה ביותר עבור יקיריכם.